130 retsdage og 140 vidner i retsopgøret om Eik Bank

Retssagen mellem Finansiel Stabiliet og fremtrædende personer i konkursramte Eik Bank starter i januar 2018. Det bliver den Færøernes største retssag.

Fire personer fra den gamle færøske Eik-bank og en revisor er stævnet for 150 millioner kroner af Finansiel Stabilitet. Sagen kommer for Retten på Færøerne i januar 2018, og 130 dage er afsat til retssagen, som forløber over et helt år. 140 vidner skal afhøres i retssagen.

Det beretter Kringvarp Føroyar, Færøernes public service station.

Finansiel Stabilitet stævnede for tre år siden Frithleif Olsen, forhenværende bestyrelsesformand for Eik-fonden, Odd Bjellvåg, forhenværende næstformand for Eik-fonden, Marner Jacobsen, direktør, Bjarni Olsen, direktør, og Hans Laksá, revisor.

De sagsøgte kræver frifindelse.

Forsikringsselskaber vil ikke betale
Kringvarp Føroya oplyser, at forsikringsselskaberne “Tryggingafelagið Føroyar” og Aig´s europæiske afdeling ikke vil ikke betale det, som de stævnte muligvis bliver dømt at betale.

150 millioner kroner er en del af det, som Finansiel Stabilietet mistede i forbindelse med at redde Eik-bank.

Forsikringsselskaberne mener, at de har ikke fået rigtige oplysninger og har derfor forsikret under forkerte forudsætninger.

Den forklaring godtog Marner Jacobsen, Bjarni Olsen og Odd Bjellvåg ikke. På grund af forældelsesfrist har de stævnet forsikringsselskaberne tilbage i 2012.

Eik gik konkurs i 2010
I efteråret 2010 var Eik-bank så dårligt stillet, at Finansiel Stabilitet overtog koncernen, som omfattede en bank på Færøerne, moderselskabet, og en bank i Danmark, datterselskabet.

I en redegørelse skriver Finanstilsynet, at høj eksponering mod udlån til fast ejendom og byggeprojekter kombineret med svag kreditstyring og høj udlånsvækst var hovedårsagerne til, at Eik-bank koncernen måtte lade sig overtage.

– Finanstilsynet vurderer i redegørelserne, at EIK Bank-koncernen valgte en alt for kraftig ekspansion inden for ejendomsudlån frem mod 2008. Selv uden den efterfølgende konjunkturudvikling ville ekspansionen have været risikabel, og i dag ville den på flere områder være i strid med tilsynsdiamanten.

I forbindelse med gennemgangen af de to banker er der konstateret forhold, der har ført til anmeldelse til politiet, fremgår det af de to redegørelser, skrev Finanstilsynet i 2013.

Eik-bank på Færøerne blev reddet, og senere købte TF Holding 70 procent af banken, mens Eik-bank i Danmark gik konkurs.

Ifølge Finansiel Stabilitets advokat Carsten Fode peger en undersøgelse på uforsvarlig kreditgivning, uforsvarlig indkøb af pantebreve, og revision i banken er ikke udført i overensstemmelse med lovgivningen.

Resterne af Eik-bank Danmark blev købt af Sparekassen Lolland.

Facebooktwitter

+ posts

Facebook kommentarer