Færøerne bør tage sin andel i NATO´s forsvar af sikkerheden, mener den færøske regeringschef. Færøerne har været for passive, og det skal ændres nu hvor Færøerne går ind i en ny sikkerhedspolitisk periode.
Lagmand Bárður á Steig Nielsen, Sambandspartiet, kom med udmeldingen i lagtinget, da Høgni Hoydal, formand for oppositionspartiet Tjóðveldi, stillede spørgsmål i forbindelse med opstillingen af en varslingsradar.
Lagmanden gør det klart, at Færøerne – som en del af rigsfællesskabet er medlem af NATO – bør tage ansvar og gøre sit til at give et bidrag til den sikkerhed, som NATO prøver at yde, og opstille en radar.
Lagmanden siger også, at Færøerne alt for længe har været for passive og giver løsrivelsespartierne en del af skylden.
– Historisk kommer det helst af, at andre har taget afgørelserne for os – uden at færøske myndigheder har været spurgt. Men passiviteten kommer også af, at færøske politikere, som går ind for løsrivelse, med vilje ikke ville vide nok om sikkerheds- og forsvarspolitik, fordi denne situation passede dem bedre i de partipolitiske uenigheder, siger Bárður á Steig Nielsen.
Færøerne og ikke Danmark
Bárður á Steig Nielsen argumenterer også med, at samarbejdet i rigsfællesskabet har ændret sig, og Færøerne har fået større betydning på den internationale scene. Danmark har også vist, at en bedre vilje at inddrage Færøerne i forsvarspolitik.
Det giver Høgni Hoydal ikke meget for.
– Løsrivelsespolitikere har taget sikkerhedspolitik alvorligt i mange år og sagt, at vi skal selv træffe afgørelserne og lave aftaler med NATO eller hvem det skal være. Lagmanden er mere interesseret i at umyndiggøre os, siger Høgni Hoydal.
Udmeldingerne må være ens
Folketingsmedlem Sjúrður Skaale, Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne, er enig i, at udenrigs- og sikkerhedspolitik fylder for lidt i den offentlige debat. Han har lige udgivet en rapport, som opridser, hvilke udfordringer Færøerne og rigsfællesskabet står overfor.
Den 24. september afholdes en konference på Færøerne på baggrund af rapporten. Lagmand Bárður á Steig Nielsen og via videolink forsvarsminister Trine Bramsen deltager.
Forsker i sikkerhedspolitik ved Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen, deltager også. Han mener det er vigtigt, at landene i rigsfællesskabet formår at stå sammen sikkerhedspolitisk, nu hvor stormagterne vægter Arktis højere.
– Man risikerer at sætte rigsfællesskabet i dårligere lys overfor deres alliancepartnere. I forhold til “fjenden”, så viser uenighed, at her er der mulighed for at man kan splitte rigsdelene endnu mere. At man kan prøve at påvirke danske, færøske eller grønlandske politikere yderligere og på den måde skabe mere splid end der er i forvejen, siger Kristian Søby Kristensen.
Facebook kommentarer