Færøernes eksport til Rusland sætter rekord

Færøerne eksporterede for 2,4 milliarder til Rusland i 2017. Det er rekord. For 10 år siden købte russerne varer for 100 millioner kroner.
Landene i Vesten har de senere år sat flere sanktioner i kraft mod Rusland, og der kan være flere på vej efter nervegasangrebet på britisk jord.

Færøerne har ikke deltaget i sanktionerne efter annekteringen af Krim i 2014, og er ej heller omfattet af russiske modsanktioner. I stedet er Rusland blevet Færøerne største eksportmarked. I 2014 udgjorde eksporten til Rusland en fjerdedel af den samlede eksport på godt og vel 9 milliarder kroner, tal fra Hagstova Føroya (Færøernes Statistik).

Til sammenligning fylder det amerikanske og britiske marked omkring 20 procent tilsammen.

– Det russiske marked har fået en voksende betydning for den færøske økonomi, siger økonom Djóni Højgaard til Kringvarp Føroya.

Mindre konkurrence
Det er især pelagiske fisk og laks, som russerne begyndte at efterspørge, da Rusland boykottede madvarer for EU og Norge for fire år siden. Samtidig var Færøerne boykottet af EU og kunne ikke eksportere pelagiske fisk til EU-markedet.

For 10 år siden eksporterede Færøerne for kun 100 millioner kroner til Rusland, i 2014 var tallet kommet op på en milliard og sidste år 2,4 milliarder.

– Vi eksporterer nu til det russiske marked, fordi vi er fredet for al konkurrence fra europæiske konkurrenter, som ikke kan sælge på det russiske marked. Det betyder høje priser på det russiske marked, og det giver godt afkast, siger Djóni Højgaard.

Færøerne har derfor fået en stor fordel i at handle med Rusland i stedet for at skulle gå ud og finde andre markeder.

– Hvis vi ikke kunne komme på det russiske marked, så havde den færøske eksport været udsat for større konkurrence, og det havde betydet mindre overskud, siger Djóni Højgaard.

Forstummet kritik af handlen med Rusland
I september 2014, kort efter at Rusland iværksatte en boykot af madvarer fra EU og Norge, tog Kaj Leo Johannesen, daværende lagmand, til Moskva til et møde med en russisk minister.

Formålet var at sikre, at russiske myndigheder var klar over, at Færøerne ikke er en del af EU, selv om Færøerne er en del af Danmark, og dermed ikke omfattet af boykotten.

På Færøerne fik Kaj Leo Johannesen, Sambandspartiet, kritik fra flere færøske partier, fordi, det sendte et forkert signal om støtte til Rusland, at den øverste person i det politiske system havde møder med russiske ministre.

Daværende udenrigsminister i Danmark, Martin Lidegaard fra Det radikale Venstre, sagde, at det var vigtigt, at Færøerne ikke udnyttede situation, mens EU og Rusland boykottede hinanden.

Kritikken er siden blevet meget mindre, og der er heller ikke kommet officielle udmeldinger fra den danske regering til den færøske eksport.

Artiklen er også blevet bragt på sermitsiaq.ag.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer