Danmark har ikke brudt Famjins-erklæringen ved ikke at inddrage Færøerne i beslutningenen om at sende soldater og fly til Syrien og Irak, mener udenrigsminister Kristian Jensen.
Den færøske lagmand Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin) og hans partifælle, folketingsmedlem Sjúrður Skaale, har ytret utilfreds om, at Danmark har besluttet at sende soldater og fly til Irak og Syrien uden at involvere færøske myndigheder.
Lagmanden vil ikke direkte sige, at der er tale om brud på Famjins-erklæringen, mens Sjúrður Skaale går skridtet videre og siger, at det er tilfældet.
Kristian Jensen mener, at den danske regering har handlet i overensstemmelse med Famjins-erklæringen fra 2005.
-Færøerne skal inddrages i udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, som har betydning for Færøerne. Der er tale om en betydning, der skal adskille sig fra den generelle betydning, som udenrigspolitiske spørgsmål har for hele riget. Rådføringen i det Udenrigspolitiske Nævn den 4. marts 2016 om yderligere danske militære bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL i Irak og Syrien havde efter Udenrigsministeriets opfattelse ikke en sådan karakter Beslutningen havde derimod den samme udenrigspolitiske betydning for hele riget – og der var altså ikke tale om, at Fámjin-erklæringen blev tilsidesat, siger Kristian Jensen.
Færøerne og Grønland blev informeret
Udenrigsministeren oplyser også, at færøske myndigheder blev orienteret om afgørelsen i Udenrigspolitiske Nævn, på trods af at det ikke var nødvendigt, ifølge Fámjins-erklæringen.
Dette skete i overensstemmelse med regeringens ønske om løbende dialog og informationsudveksling med landsstyret. En samtidig orientering blev sendt til det grønlandske udenrigsdepartement, siger Kristian Jensen.
Forkert fortolkning
Famjins-erklæringen er en principerklæring mellem den danske regering og Færøernes landsstyre om Færøernes medvirken og inddragelse i udenrigs- og sikkerhedspolitikken.
Erklæringen fastslår, at der er tale om en ”ægte medinddragelse og medindflydelse med sigte på ligeværdighed i alle spørgsmål hvor Danmark og Færøerne i fællesskab er inddraget”.
Sjúrður Skaale siger til færøsk radio, at udenrigsministeren fortolker erklæringen på en forkert måde. Han siger, han vil ikke slippe sagen, fordi der er tale om to parter, der fortolker en erklæring på hver sin måde.
Sjúrður Skaale siger også, at det har en stor principiel beslutning at drage i krig. Det færøske folketingsmedlem mener ikke, at Færøerne skal få en slags vetoret, men han mener, at det bør fremgå i beslutningen, om Færøerne er for eller imod.
-Det kan have stor betydning for os. Beslutningen om at deltage i Irak krigen var fatal for situationen i Mellemøsten. I lagtinget var der et flertal, der var imod. Om det nu stod i beslutningen, at Danmark drager i krig, men Færøerne er imod, så ville det være godt for os både politisk og moralsk, siger Sjúrður Skaale til Kringvarp Føroya.
Sidenhen har Sjúrður Skaale stillet udenrigsministeren yderligere spørgsmål vedrørende fortolkningen af Famjins-erklæringen.
Artiklen er oprindeligt bragt i Sermitsiaq.
Facebook kommentarer