Coronafrit Færøerne lemper restriktionerne

Den færøske befolkning kan nu samles i større grupper end i dag. Årsagen er at det er lykkedes at holde coronasmitten nede.

De fleste coronarestriktioner på Færøerne er bygget på anbefalinger, der lempes på nogle områder. Det skyldes, at for tiden er ingen smittet på Færøerne nu.

Forsamlingsloftet hæves fra 100 til 200 mennesker. Fra den 1. april kan alle, som er blevet vaccineret, slippe for at gå seks dage i karantæne, og børn under 12 år bliver testet gratis, når de rejser til Færøerne. Det forklarede lagmanden på et pressemøde fredag (5. marts).

Det var en meget optimistisk lagmand på pressemødet. Han regner med, at sidst i maj kan alle færinger, som ønsker en vaccine, være færdigvaccineret.

– Nu ser vi et lys for enden af tunnelen, og samfundet kan gå op i gear. Vi sætter hastigheden næsten helt op. Det kan vi gøre, fordi vi har lært at leve med faren, og vi har været hurtige med at tilpasse os. Vi har ingen smitte nu, fordi vi har passet på hinanden, siger lagmanden Bárður á Steig Nielsen.

Smittekontrol ved indrejse

Både formanden for epidemikommissionen, politimester Michael Boolsen, og særlig koronarådgiver for landsstyret, Bjarni á Steig, fastslog på pressemødet, at det er først og fremmest ved grænsen, at man skal være varsom.

– Vi skal blive ved med at teste ved grænsen, fordi smitten kommer udefra, sagde Bjarni á Steig.

Lagtinget har vedtaget, at det er muligt at teste resten af året. Selv om man er vaccineret og slipper for karantæne fra april, så skal man testes ved indrejse frem til 30. juni.

– Det er fristende at give slip nu, men det er uhensigtsmæssigt. Hvis vi ønsker at bevare vores gode situation, må vi stadig være på vagt. Coronasmitten kan brede sig hurtigt. Med udsigterne for, at vi kan være vaccineret om tre måneder, handler det om at tage de nødvendige foranstaltninger, siger lagmanden.

Respektér anbefalingerne

En sag, som har vakt interesse i danske medier, er historien om fem unge danskere som for nylig rejste til Færøerne og blæste på anbefalingerne om hjemmekarantæne.

Sagen har ikke fået lagmanden til ændre politik med, at det stadig er en anbefaling og ikke en lov, så der kan gives bøde til dem, som ikke respekterer anbefalingerne.

Formanden for epidemikommission er også politimester, og han har et særligt budskab til dem, som ser Færøerne som et coronafristed.

– Ingen er uønsket på Færøerne, men det forventes, at man opfører sig ordentligt, siger Michael Boolsen.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer