Danmark vil ikke blande sig i, om Færøerne sælger fisk til Rusland. Det område styrer Færøerne selv, men handelspolitik kan vikles ind i sikkerheds- og udenrigspolitik, som det kom frem under den nordatlantiske spørgetime.
Færøernes salg af fisk til Rusland kommer jævnligt op til overfladen til diskussion. Argumenterne er ofte, at Færøerne skal være forsigtige med, hvem de allierer sig med.
Handelspolitik er et færøsk område, og derfor ville folketingsmedlem Edmund Joensen i spørgetimen tirsdag med statsministeren vide, om den øgede eksport til Rusland er en udfordring.
-Der skal stå en ret klar respekt om arbejdsdelingen i vores rigsfællesskab. Vi kan have forskellige holdninger, og der skal vi i mine øjne respektere den fordeling og den opgavedeling, der er imellem landene. Det drejer sig også om handelsområdet, når vi kigger på Færøerne, sagde statsminister Mette Frederiksen (S).
Hun erkender dog, at i visse tilfælde kan handelspolitik kollidere med, hvad er mest hensigtsmæssigt med rigets sikkerheds- og udenrigspolitik.
-Så er der selvfølgeligt sådan, at i dag smelter meget sammen, også med udenrigspolitikken. Derfor kan der være nogle gråzoner. Dem må vi så diskutere, sagde Mette Frederiksen.
Vil ikke spekulere i motivet
Færøernes eksport til Rusland har de senere år været på omkring to milliarder kroner, som er en tredjedel af Færøernes eksport.
Eksporten voksede, da EU og Rusland valgte at sanktioner og boykotte hinanden, efter at Rusland havde annekteret Krim-halvøen.
Forinden havde EU lukket for importen af makrel fra Færøerne på grund af makrelstriden i 2013, da Færøerne gav sig selv en kvote, som EU ikke kunne acceptere.
Edmund Joensen lagde i spørgetimen op til, at Færøerne var tvunget til at finde andre handelsmuligheder. Det ville statsministeren ikke gisne om.
-Jeg vil meget nødig vurdere, hvorfor Færøerne gør som de gør på handelsområdet. Det synes jeg faktisk er et spørgsmål man bør stille til lagmanden og den færøske regering og ikke den danske. Men jeg vil nødig stå og motivforske i hvorfor Færøerne gør, som de gør på handelsområdet, sagde Mette Frederiksen.
Positiv tilkendegivelse om hjælp til handelsaftale
I efteråret lavede Færøerne og EU nogle mindre ændringer i handelsaftalen. Færøerne har længe ønsket at eksportere fiskerivarer til EU uden at der lægges så meget told på, som der gør i øjeblikket.
Edmund Joensen betragter den nuværende handelsaftale for en ikke reel frihandelsaftale. Han ville derfor vide, om Danmark vil arbejde tæt sammen med Færøerne med at få en frihandelsaftale, som giver endnu bedre vilkår.
Det ville statsministeren ikke love i folketingssalen.
-Det tør jeg simpelt hen ikke svare på på stående fod. EU har en række gode handelsaftaler, og selvfølgelit er vi optaget af, at Færøerne kan handle både den ene og den anden vej med det Europa, som vi er en del af. Må jeg ikke helt forsigtig komme med en positiv tilkendegivelse uden at kunne svare mere præcist, end spørgsmålet lægger op til – en opfordring til, at vi kigger videre på det spørgsmål sammen, sluttede statsministeren.
Facebook kommentarer