Den amerikanske flåde drager nytte af færøske havne

To amerikanske ubåde og en destroyer har benyttet sig færøske havnefaciliteter i købet af de sidste to uger.

Der går normalt meget lang tid mellem amerikanske krigsskibes besøg på Færøerne. I 2019 var destroyeren “USS Cook” på Færøerne, og det var første gang i 30 år, at et amerikansk krigsskib lagde til på Færøerne.

Nu er falder besøgene hyppigere. Tirsdag (17. maj) var der to skibe fra den amerikanske flåde på Færøerne.

Den atomdrevne ubåd “USS John Warner” dukkede op lige udenfor Tórshavn. Et besætningsmedlem skulle indlægges på hospitalet, og en båd sejlede ud til ubåden for at hente det syge besætningsmedlem.

Det skriver Portal.fo. Nyhedsmediet citerer Arktis Kommando for at sige, at den amerikanske ambassade har sendt en forespørgsel til den færøske udenrigstjeneste om lov til at sætte et besætningsmedlem af.

I Runavík, tæt på Tórshavn, ligger destroyeren “USS Porter”. Ifølge Runavíks havns hjemmeside er formålet med besøget at bunkre olie og vand og slippe af med affald. USS Porter sejler igen onsdag.

For to uger siden var en anden atomdreven ubåd, “USS Indiana”, også at se lige udenfor Tórshavn. Også her var formålet at sætte et besætningsmedlem af.

Maritimt støttepunkt

Den amerikanske flåde har i de senere år vist større interesse for Færøerne.

Den forhenværende amerikanske ambassadør i København, Carla Sands, besøgte Færøerne i 2020, og da kom det frem, at USA har interesse i at bruge Færøerne som maritimt støttepunkt.

Siden har en amerikansk delegation også været på Færøerne for at undersøge, om amerikanske skibe, som patruljerer i Arktis, kan bruge færøske havne.

Flådens næstkommanderende i Europa, Robert P. Burke, besøgte Færøerne og Grønland i efteråret 2020.

Er velkomne

Landsstyremand for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, siger til nyhedsmediet In.fo, at de amerikanske skibe skal være velkomne på Færøerne.

Han bemærker, at tidligere har den amerikanske flåde nok brugt Norge og Storbritannien for ikke at provokere Færøerne.

– Der er ikke tale om militære operationer, fordi de er på Færøerne for at skifte besætning og for at få forskellige forsyninger. Det tager jeg ikke for mere end det er, siger Jenis av Rana til In.fo. 

Facebooktwitter

Facebook kommentarer