Færøerne skal passe på med at gøre sig alt for afhængig af Kina og Rusland, lyder advarslen fra Politiets Efterretningstjeneste, PET. På Færøerne er man opmærksom på problematikken.
Rusland importerer fisk fra Færøerne for omkring to milliarder kroner. Færøerne eksporterer også store mængder laks til Kina, og i 2019 åbnede en færøsk repræsentation Beijing.
I sidste uge udgav PET for første gang en rapport om spionagetruslen mod Danmark og rigsfællesskabet. Den indeholder en advarsel om, at færingerne skal være påpasselige i samhandelen med stormagterne.
– Hvis store dele af en økonomi er afhængig af en fremmed magt, så kan det på et tidspunkt være, at denne fremmede stat vil have nogle forventninger af en, som ikke kun er relateret til kommercielle interesser. Dermed bliver man måske også på sigt afhængig af nogle politiske interesser fra den store fremmede stat, siger Anders Henriksen, afdelingschef for kontraspionage hos PET.
Han lægger dog vægt på, at Færøerne gerne må handle med Rusland og andre stormagter.
Handel fortsætter
Den færøske landsstyremand for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, siger, at har hørt advarslerne fra PET, og at han har haft to eller tre møder med PET siden han blev landsstyremand i 2019.
Landsstyremanden siger, at den nye rapport næppe vil få Færøerne til at revidere sine handelsforbindelser med Rusland. Det er en advarsel, som Færøerne flere gange har hørt før.
– Vi er bevidste om, at vores position i Nordatlanten gør, at der er stor interesse for os, siger Jenis av Rana til Kringvarp Føroya, dog uden at uddybe, hvornår man kan gøre sig for afhængig af blandt andet Rusland.
Forhandlingspositioner om Arktis
Rapporten konkluderer, at truslen om spionage og påvirkningsvirksomhed mod rigsfællesskabet er blevet markant større i takt med stormagternes interesse for Arktis.
Anders Hendriksen siger, at lande som Rusland kunne være interesserede i at få fat i færøske forhandlingspositioner i forhold til internationale forhandlinger.
Færøerne kan også være en indgang til at fat i oplysninger om andre dele af rigsfællesskabet.
Stormagterne kan også have interesse i forskellige forsvarsinstallationer.
Beskyt hemmeligheder
Derfor er det vigtigt at beskytte informationer, som stormagterne vil have fat i, og tænker på hvem man deler dem med.
– I sidste ende handler det om at værne om vores suverænitet. Det at vi kan træffe vores beslutninger på baggrund af vores egne indstillinger og egne positioner uden at skulle være bekymret for, om fremmede stater har indblik i det, siger Anders Henriksen.
Lagmanden, Bárður á Steig Nielsen, har ingen kommentarer til rapporten.
Facebook kommentarer