Lovforslaget om tidlig pension bliver ændret, så man kan optjene anciennitet på Færøerne og Grønland. Dvs. færinger og grønlændere i Danmark bliver sidestillet EU-borgere, når de går på pension. Det lover beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen.
Den såkaldte “Arne-pension” har været en af Socialdemokratiets store mærkesager. Man ville gerne, at folk som har været længe på arbejdsmarkedet skulle kunne gå på tidlig pension.
Den 10. oktober indgik regeringen en aftale med Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten om, at man kunne trække sig fra arbejdsmarkedet efter 42, 43 og 44 år.
Da lovforslaget om ny ret til tidlig pension blev fremsat 18. november, kunne borgere fra EU/EØS lande, Schweiz og Storbritannien medregne eventuel anciennitet, men det gjaldt ikke færinger og grønlændere.
Folketingsmedlem Sjúrður Skaale (Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne) har rejst sagen overfor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S), og han lover, at loven bliver ændret. Det sker efter et høringssvar fra henholdsvis det færøske og grønlandske landsstyre.
– Da jeg har været i dialog med Færøernes Landsstyre, som har meddelt mig, at Landsstyret ønskede, at der optjenes anciennitet på Færøerne. Der er i øvrigt også foretaget samme ændring i forhold til Grønland, skriver Peter Hummelgaard Thomsen i et svar til Sjúrður Skaale.
Skal bo i Danmark
Ændringerne betyder, at færinger, grønlændere bosat i Danmark, der har haft arbejde på Færøerne og Grønland, vil kunne medregne anciennitet fra arbejdsmarkedet.
– Det er dog sådan, at for at få udbetalt tidlig pension skal man være bosat i Danmark, EU/EØS-lande, Schweiz, Storbritannien eller Tyrkiet. Man kan således ikke få udbetalt tidlig pension på Færøerne, da dette rigtig nok er et anliggende for Færøernes Landsstyre, skriver Peter Hummelgaard i sit svar.
Folketinget førstebehandler lovforslaget om ret til tidlig pension den 1. december.
Facebook kommentarer