Færøerne vil være medlem i EFTA

Færøerne undersøger mulighederne for at blive medlem af frihandelsorganisiationen EFTA. Den færøske udenrigs- og erhvervsminister Poul Michelsen har talt om sagen med sin norske ministerkollega Elisabeth Aspaker.

Ifølge den færøske avis Sosialurin vil Færøerne forhandle om medlemskab i EFTA, der består af Island, Schweiz, Norge og Liechtenstein

Schweiz har formandsskabet i EFTA og har meddelt Færøerne, at de skal sende en formel ansøgning om medlemskab, som kan behandles på årsmødet den 27. juni i Bern.

– Mødet er del i en proces, hvor landsstyremanden i udenrigs- og erhvervssager skal møde sine kollegaer i EFTA-landene, og hvor der bliver orienteret mere om, hvilke ønsker Færøerne har om et muligt EFTA-medlemskab, sagde Poul Michelsen efter mødet med Elisabet Aspaker 1. juni.

EFTA er en død sild
Formanden for Sambandspartiet Bárður Nielsen mener, at landsstyret bruger sine kræfter på noget, som Færøerne ikke kan få meget nytte af. Han kalder EFTA for en død sild.

– Samarbejdet i EFTA gælder ikke fisk, som stadig væk er Færøernes mest betydningsfulde eksportvare. Der er intet at komme efter, siger Bárður Nielsen.

– Igen og igen beretter medierne om, at EFTA-medlemskab giver samme muligheder til det indre marked i EU, som EU-landene har. Det er forkert. EFTA-medlemskab bygger på den såkaldte EØS-aftale, og den giver ikke mulighed for frihandel med EU, fortsætter Bárður Nielsen.

Lagtinget har givet mandat til EU-forhandlinger
Lagtinget har allerede besluttet på forslag fra Sambandspartiet, at landsstyret skal forsøge at få en frihandelsaftale med EU.

Bárður Nielsen mener, at sådan en frihandelsaftale kan give Færøerne mulighed for at tjene de penge, skal være med til af finansiere velfærden på Færøerne.

Poul Michelsen sagde i en tv-debat med Bárður Nielsen, at der er intet i vejen for, at Færøerne kan arbejde med at få medlemskab i EFTA og arbejde med at få en bedre aftale med EU.

Island og Norge støtter Færøerne
Det har før været svært for Færøerne af få medlemskab i EFTA, da den består af selvstændige lande. Island og Norge har før udtrykt, at de støtter et færøsk medlemskab.

Schweiz har ikke givet deres mening til kende i offentligheden.

Island har formandsskabet i EFTA i 2017.

Artiklen er også blevet bragt i Sermitsiaq.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer