Færøerne har via Danmark meddelt FN, at Færøerne har den eksterne selvbestemmelsesret.Den erklæring er ikke gældende, siger udenrigsministeren til færøsk folketingsmedlem.
Det færøske folketingsmedlem Magni Arge (Tjóðveldi) har i et stykke tid forsøgt art få fastslået, om Danmark har meddelt FN, at Færøerne har den eksterne selvbestemmelsesret.
Først forsøgte han hos statsministeren, som sendte ham videre til udenrigsministeren.
Baggrunden er, at i 2007 har Færøerne unilateralt i dansk rapport til Humans Rights Committee, skrevet, at Færøerne har den eksterne selvbestemmelsesret.
På Færøerne har der været diskussion, hvorvidt det er ensbetydende med, at Danmark har meddelt FN, at Færøerne selv bestemmer, hvornår de vil løsrive sig.
Nu har udenrigsministeren svaret det færøske folketingsmedlem.
-Det er den danske regerings vurdering, at den unilaterale erklæring, som fremgår af Kongeriget Danmarks 5. rapport til Human Rights Committee, ikke forpligter den danske stat, ligesom regeringen ikke har taget stilling til, hvorvidt den kan tilslutte sig relevante dele af erklæringen, siger Anders Samuelsen.
Fakta på plads
Magni Arge siger, at nu er det slået fast, at Danmark aldrig har meddelt FN, at Færøerne har deres egen eksterne ret til at indrette Færøerne som en nation, hvis der er et flertal på Færøerne for det.
-Vi har i mere end 10 år hørt, at Danmark har meddelt FN om selvbestemmelsesretten. Nu har vi fået konstateret, at det ikke forholder sig sådan, som vi har hørt, siger Magni Arge.
Ikke relevant
Anders Samuelsen henviser i sit svar til, at en færøsk løsrivelse skal det ske efter paragraf 19 i Grundloven. Her står, at rigets område ikke kan indskrænkes uden folketingets samtykke.
Anders Samuelsen siger også, at spørgsmålet om færøsk selvstændighed afgøres af det færøske folk.
– Danske myndigheder vil ikke stille sig i vejen, såfremt et flertal af den færøske befolkning ønsker selvstændighed. I denne sammenhæng – og som tidligere tilkendegivet i besvarelse af folketingsspørgsmål – er spørgsmål om selvbestemmelsesretten efter folkeretten ikke relevant, siger Anders Samuelsen.
Med andre ord, så er det lige meget hvad FN har fået at vide. Folketinget vil ikke stille sig imod et ønske fra Færøerne om løsrivelse, hvis det kommer så langt.
-Skiftende danske regeringer har løbende offentligt givet udtryk for denne position, og synspunktet må derfor antages at være almindelig kendt, også i det internationale samfund, siger Anders Samuelsen.
Men rent principielt, så er det Danmark som bestemmer, om Færøerne må forlade riget.
-Regeringen vil beklage en beslutning om færøsk selvstændighed, men regeringen anerkender fuldt ud, at man på Færøerne kan beslutte, at man ikke ønsker at være en del af rigsfællesskabet, siger udenrigsministeren.
Artiklen er også blevet bragt på sermitsiaq.ag.
Facebook kommentarer