Flere partier undsiger oversættelse af prædikener

Det er tvivlsomt, om der er et flertal i folketinget for regeringens forslag om oversættelse af alle udenlandske prædikener. Støttepartiet Enhedslisten tager kraftig afstand.

Kirkeminister Joy Mogensen (S) har endnu ikke fremsat forslaget om, at alle udenlandske prædikener skal oversættes til dansk. Planen var, at forslaget skulle fremsættes i foråret. Forslaget har allerede inden fremsættelsen mødt stor modstand.

Den 8. januar sendte alle biskopperne i Danmark, inklusive Færøerne og Grønland, et brev til regeringen, hvor de beder regeringen om at undlade at fremsætte forslaget.

-Det bekymrer os desuden, at den positive ånd, der nu kendetegner vores kultur- og kirkeliv, vil lide skade ved, at de fremmede sprog ikke længere anerkendes som ligeværdige kirkesprog i menighederne, skriver biskopperne blandt andet i brevet.

De advarer om, at man med denne oversættelsespolitik vil udtrykke en stærk mistanke over for mennesker, der er loyale danske borgere, men af anden kulturel og sproglig herkomst.

Uenige støttepartier
Det kræver selvsagt, at flere end Socialdemokratiet stemmer for, hvis et sådant lovforslag skal vedtages. Et af støttepartierne, Enhedslisten, vil stemme imod, hvis forslaget kommer i folketingssalen.

-Det er et ganske ufornuftigt forslag. Som det ligger nu, så kan vi ikke stemme for det. Det er med til at mistænkeliggøre alle trossamfund, og det er ganske meningsløst, siger Enhedslistens kirkeordfører, Christian Juhl.

Christian Juhl tvivler på, om forslaget nogensinde kommer i folketingssalen.

-Vi vil bede dem (regeringen, red) om at lave deres politi- og efterretningsarbejde og selv finde frem til de kilder, som prædikerne imod gældende dansk lovgivning, siger Christian Juhl.

Et andet af støttepartierne, Radikale Venstre, har endnu ikke taget stilling. Kirkeordfører Marianne Jelved er dog skeptisk ved forslaget.

Det er ikke lykkedes af få en kommentar fra SF, men til Piopio.dk siger kirkeordfører Charlotte Broman Mølbæk følgende:

-Det er fair nok at bede om en oversættelse, bare der er en ligestilling mellem alle de forskellige religiøse retninger.

Også modstand hos oppositionen
De store oppositionspartier er også skeptiske. Dansk Folkeparti tager klar afstand fra forslaget, fordi det rammer alle og ikke kun rammer islamistiske prædikener.

-Det er vi i Dansk Folkeparti stærkt imod. Årsagen til at regeringen fremsætter det her er, at der har været nogle grelle eksempler i de ekstreme islamistiske miljøer. Det er dem, vi skal ind at bekæmpe i stedet for at straffe alle andre religioner og slå dem over en kam, siger kirkeordfører Mette Hjermind Dencker.

Venstres kirkeordfører, Louise Schack Elholm, siger, at partiet endnu ikke har taget stilling til forslaget, men i hvert fald skal forslaget ikke ramme sprogene i rigsfællesskabet.

-Hvis regeringen ønsker at få det her gennemført, skal de sørge for, at de ikke rammer færinger og grønlændere, fordi det har en betydning for, om færinger og grønlændere rent faktisk vil kunne gå til gudstjenester på deres eget sprog i Danmark, siger Louise Schack Elholm.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer