Forhandlingerne på Christiansborg om en kapacitetspakke i Arktis er gået i gang. I forsvarsforligskredsen bakkes der op om en militær radar på Færøerne.
Forsvarsforligskredsen havde det første møde med forsvarsminister Trine Bramsen (S) om kapacitetspakken onsdag (20. januar). Partierne kan ikke sige noget om indholdet af mødet, men blandt emnerne er utvivlsomt en militær radar på Færøerne.
Hvis forsvarsministeren beder forsvarsforligskredsen, som består af Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, om opbakning til en militær radar på Færøerne, så bliver det ikke noget partierne vil kæmpe om.
Det Færøske Nyhedsbureau har været i forbindelse med fire af de fem partier, og alle bakker op om en radar på Færøerne.
– Jeg synes, det lyder som en fornuftig ide, at man har fundet ud af, hvor væsentlig den radar egentlig var, som stod på Sornfelli, siger Søren Espersen, forsvarsordfører for Dansk Folkeparti.
I efteråret sagde De Konservatives ordfører, Niels Flemming Hansen, dette:
– Den er vigtig i forhold til strategiske formål. Det er vigtigt at vide, hvad der foregår både i jeres (Færøerne, red.) og vores baghave, sagde Niels Flemming Hansen.
Radar er det optimale
Lige siden det kom frem, at regeringen arbejdede med planer om at opstille en militær radar på Færøerne, har Trine Bramsen lagt vægt på, ingen afgørelse er truffet endnu. Det er op til forsvarsforligskredsen og de færøske myndigheder at afgøre.
I kapacitetspakken skal der bruges 1,5 mia. kr. til overvågning, styrke forsvarets indsats i Arktis og tilstedeværelse i området.
Der er et hul, som gør, at det er svært at overvåge ulovlig flytrafik ved Færøerne. En militær radar er det bedste værktøj.
– Når det handler om flytrafik, og det er meget hurtige fly som f.eks. kampfly, er en radar den bedste teknologi, sagde Trine Bramsen 10. december sidst år efter et samråd om overvågning i Nordatlanten.
Danmark skal holde sig væk
Den færøske landsstyremand for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, havde et virtuelt møde med Trine Bramsen dagen før forsvarsforligskredsen møde. Jenis av Rana ville i et interview med Kringvarp Føroya ikke afsløre meget om samtalen med forsvarsministeren.
Han sagde dog, at han er tilfreds med orienteringen fra den danske regering, og han vil nu orientere lagtinget og resten af landsstyret, inden der træffes en afgørelse.
Men ikke alle føler sig godt orienteret.
Et af oppositionspartierne, Tjóðveldi, som går ind for selvstændighed, har fremsat et forslag i lagtinget om, at den danske regering skal få at vide, at kun færinger kan afgøre, hvad der skal foregå på færøsk territorium, når det gælder sikkerhedspolitik.
– Det færøsk folk og lagtinget hører kun om disse planer, som har med vores land at gøre, i medierne. Det kan ikke blive accepteret, siger formanden for Tjóðveldi, Høgni Hoydal, ifølge nyhedsmediet In.fo.
Sikkerhedsråd oprettet
Landsstyremanden for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, siger til Kringvarp Føroya, at det kan tage op til en til to måneder, før en der træffes en afgørelse.
Jenis av Rana oplyser også, at landsstyret har oprettet et sikkerhedsråd, som består af lagmanden, landsstyremanden i udenrigsanliggender og landsstyremanden for finansanliggender og embedsfolk. Den første sag, som det nye råd skal behandle er sagen om en militær radar på Færøerne.
Forsvarsforligskredsen skal have yderligere to møder i denne uge.
Facebook kommentarer