Grønlands udbredte husopvarmning med oliefyr skal fortrænges af kollektiv energi hovedsageligt vandkraft.
Claus Djørup, Fagpressen.eu
Det fremgår af den grønlandske trepartikoalitions aftale om infrastruktur og forberedelse af en energisektorplan for investeringer, fremme af vedvarende energi og energieffektivisering – et grønnere Grønland.
Det nationale energiselskab, Nukissiorfiit, leverer el og varme med 70 procent indhold af vedvarende energi. Imidlertid står selskabet kun for en tredjedel af den samlede energiforsyning. Fossile brændsler som olie og benzin leverer stadig hovedparten af Grønlands el og varme.
VE og energibesparelser
“Vi kan derfor ikke helt undvære olie og benzin, men kan begrænse importen og skabe en energiforsyning, som er mindre afhængig af internationale konjunkturer. Dette skal ske ved gradvis omstilling til vedvarende energikilder,” hedder det i aftalen.
“Desuden kan energibesparende foranstaltninger bidrage til en mere moderne og ren energiforsyning, der samtidig kan give økonomiske gevinster,” lyder næste afsnit.
Vandkraft fordobles i mineområde
Først for tur står en fordobling af kapaciteten på vandkraftværket i Qorlortorsuaq, der forsyner Narsaq og Qaqortoq (Julianehåb) og kommende miner. I projektet indgår afbrydelig elvarme.
Videre skal der etablere bynære vandkraftværker, solpaneler, vindmøller og mikrovandkraft samt udnyttelse af affaldsforbrænding.
OPP og energijob
Det socialdemokratisk ledede naalakkersuisut (selvstyreregering) med de mindre borgerlige partier, Demokraterne og Atassut, åbner for finansiering via OPP (offentligt-private partnerskaber) og tilskud/fradrag ved energibesparelser.
De tre partier fremhæver, at energibesparelser kan give lokal beskæftigelse og know-how.
Facebook kommentarer