Syv partier stiller op til lagtingsvalget 2015

Ordaskifti val 2015

De syv partier, som er repræsenteret i lagtinget i dag, stiller alle op til lagtingsvalget. Ingen nye partier stiller op. Fristen for at stille op var 30. juli.

Lagtingsvalget bliver holdt tirsdag den 1. september, og partierne kan i alt opstille 301 mennesker. Ved seneste lagtingsvalg 29. oktober 2011 var 168 kandidater opstillet. Fristen for anmeldelse af kandidater er den 18. august.

Der er ikke lavet vælgerundersøgelser siden valget blev udskrevet. Tidligere vælgerundersøgelser tyder på, at de nuværende landsstyrepartier ikke får et godt valg. Særligt går Sambandspartiet, der har lagmand Kaj Leo Holm Johannesen som formand, tilbage. Sambandspartiet og Folkeflokken fik ellers et godt valg i 2011 med henholdsvis 24,7 procent og 22,5 procent af stemmerne.

Det gav de to største partier hver otte mandater, og samlet 16 ud af 33 lagtingsmedlemmer. De to partier dannede regering med de mindre partier Selvstyrepartiet og Midterpartiet.

For fire år siden blev lagmanden topscorer et godt personligt valg med 1979 personlige stemmer.

Resultatet af et lagtingsvalg og folketingsvalg kan ikke direkte sammenlignes, men det kan give indikationer om, hvordan partierne og kandidaterne står. Ved folketingsvalget i juni fik lagmanden kun 462 stemmer. Han mistede over 1000 stemmer i forhold til folketingsvalget i september 2011.

Ifølge meningsmålinger fra før valgudskrivelsen bliver Socialdemokraterne det største parti.

Uanset resultatet af lagtingsvalget har lagmanden en fordel. Det er altid lagmanden, der har initiativet at forhandle en ny regering på plads. Skulle det ske, at Sambandspartiet får et dårligt valg, har partiet alligevel en god mulighed for at danne en ny regering. Hvis lagmanden opgiver at danne regering, vil partierne indstille en ny forhandlingsleder for formanden for lagtingets præsidium.

Indenfor 10 arbejdsdage, efter at lagmanden har frasagt sig embedet, skal et nyt forslag om ny kandidat til lagmand og samtidig forhandlingsleder fremsættes i lagtinget.

Senest fire dage efter forslaget er blevet fremsat, skal der stemmes om det.

Facebooktwitter

+ posts

Facebook kommentarer