Den danske regering arbejder, sammen med det færøsk landsstyre, om at finde en bedre løsning for Færøerne i Nordisk Råd.
Færøerne vil gerne være selvstændigt medlem af Nordisk Ministerråd, men efter det seneste årsmøde årsmøde i Nordisk Råd i København i november har Færøerne fået afslag.
Danmark vil dog arbejde for, at Færøerne får en styrket rolle i Nordisk Råd. Arbejdet er i gang, siger ministeren for nordisk samarbejde Karen Ellemann (V).
– Færøerne er en god, konstruktiv partner i det nordiske samarbejde. Derfor støtter regeringen det færøske ønske om at få en stærkere rolle i det nordiske samarbejde, så vidt det er politisk og juridisk muligt. Der er påbegyndt et arbejde med at undersøge, hvordan dette vil kunne ske. Dette arbejde er endnu ikke afsluttet, siger Karen Ellemann i et svar til det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale (J).
Grundloven en hindring
Færøerne har fire gange søgt om fuldgyldigt medlemskab i Nordisk Råd. Hver gang er det blevet henvist til Helsingforsaftalen, som siger at kun selvstændige lande kan være fuldgyldige medlemmer.
På sidste årsmøde blev det også sagt, at grundloven er en hindring for, at Færøerne kan blive medlemmer. Det argument er ikke blevet brugt af den danske regering før.
I den udvidede spørgetime 14. marts i folketingssalen spurgte Magni Arge (Tj) statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvorfor den danske regering nu har en restriktiv holdning til et færøsk medlemskab i Nordisk Råd, når Anker Jørgensen i 1980 på vegne af Færøerne søgte om fuldgyldigt medlemskab.
– Jeg er ikke i stand til præcis og gengive, hvilke overvejelser Anker Jørgensen måtte gøre sig i 1980. Jeg kan støtte mig til, at denne regering, ligesom den tidligere regering, lader sine grundlovsfortolkninger basere på Justitsministeriets bidrag. Det er en diskussion, vi har haft i mange omgange, og hvor konklusionerne ikke flytter sig fra gang til gang, svarede Lars Løkke Rasmussen.
Find en pragmatisk løsning
Lars Løkke Rasmussen sagde også, at ikke kun Danmark afgør, hvordan Færøernes medlemskab i Nordisk Råd ser ud, fordi det er en fælles afgørelse blandt de skandinaviske lande.
Statsministeren opfordrede Færøerne til at finde en så god løsning som muligt.
– Derfor tror jeg, at det, man skulle koncentrere sig om indenfor rammerne af grundloven, er at få indrettet vores samarbejde, og vores samarbejde hver især med eksterne parter, så pragmatisk som overhovedet muligt. Det mener jeg også kan lade sig gøre, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Facebook kommentarer