Sjúrður Skaale: Færøsk regering fortsætter trods nederlag

Dele af den færøske regering er i mindretal i lagtinget på spørgsmålet om fornyelse af fiskeriaftalen med Rusland.

Et flertal i lagtinget besluttede fredag 10. november at forhandle en ny fiskeriaftale med Rusland efter lang tids debat. Lagmand Aksel V. Johannesen fra Javnaðarflokkinum/Socialdemokraterne tilhører mindretallet.

Det fører dog ikke til sprængning af den færøske flertalskoalition mellem Javnaðarflokkinum, Tjóðveldi/Republikanerne og det liberale Fremsókn, oplyste Sjúrður Skaale (JF) under Folketingets redegørelsesdebat om Arktis tirsdag 14. november.

– Det er en sag, som mit parti har tabt, men vi fortsætter med at have magten på Færøerne. Det er sket før, også i Danmark, opsummerede den færøske socialdemokrat med henvisning til Schlüter-periodens fodnotepolitik.

Spændingsfelt mellem London og Moskva

I sommer lukkede Færøerne adgangen til færøske havne for russiske skibe, som ikke hørte til fiskeriaftalen.

Rusland meddelte i oktober, at der lukkes for import af fisk fra Færøerne (fødevarer er ikke omfattet af EU’s sanktioner, men Rusland har lukket for import fra EU som sanktionsgengældelse).

Storbritannien gerne vil have alle russiske fiskeskibe ud af fiskeriområdet, som forvaltes sammen Færøerne.

– I det spændingsfelt mellem store erhvervsinteresser, arbejdspladser og relativt store penge, pres fra Rusland og Storbritannien besluttede man i fredags, at man skal indgå nye forhandlinger med Rusland. Det er ikke noget, som mit parti støtter, erklærede Sjúrður Skaale.

Valg ville føre til russervenligere politik

Han sammenlignede med Schlüter-regeringen i 1980’erne, der var i udenrigs- og forsvarspolitisk mindretal.

Færøerne ville blive mere involveret med Rusland og havnene vil blive åbnet, hvis lagmanden udskrev valg, vurderede han og tilføjede:.

– Derfor fastholder vi at sidde ved magten, selv om vi ikke deler lagtingsflertallets holdninger til en ny fiskeriaftale med Rusland.

Høring om EU og Færøerne

Det er vigtigt, man i EU forstår, at handels- og erhvervspolitik ikke kun handler om handel og erhverv, men også har et stærkt sikkerhedspolitisk aspekt, pointerede Sjúrður Skaale.

– Det, at Rusland har ladet sin dør stået åbne for færøske varer siden 2014, har en politisk intention. Økonomien er et redskab for at opnå en politisk indflydelse, påpegede han.

– Jeg er 100 procent enig. Vi skal have forklaret vores europæiske venner, at hvis man ønsker at vinde den geopolitiske kamp, så er det vigtigt, at EU er en medspiller. Lad os på alle mulige mpder på alle fronter hjælpe til. det er mit tilsagn, replicerede Michael Aastrup Jensen.

Ansporet af Anna Falkenberg (Sambandspartiet) tilkendegav udenrigsnævnsformand Michael Aastrup Jensen (V), at han gerne inviterer til en høring om Færøerne og EU.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer