To færinger døde af streptokokker

To færinger døde af invasive streptokokker i år, og otte er ramt af invasive streptokokker. Det er et usædvanligt stort antal, siger landslægen.

I begyndelsen af marts kunne TV2 berette, at en invasiv streptokokinfektion har kostet 35 danskere livet siden december sidste år, og antallet af infektioner er over det normale niveau.

Det samme gør sig gældende på Færøerne, hvor to er døde af den samme infektion i år. Det fremgår af nyhedsmediet Kringvarp Føroya.

– Det at vi har haft to tilfælde med dødelig udgang og otte tilfælde af invasive streptokokker af dem, der går i blodet, så er det mere end i Danmark i forhold til befolkningsstørrelse, siger landslæge Lars Fodgaard Møller til Kringvarp Føroya.

Stigning 2022

Landslægen oplyser, at man i december sidste år begyndte at undersøge statistikken, da WHO og det europæiske smitteagentur udsendte en meddelelse om, at der var en betydelig øgning i antallet af streptokokker og skarlagensfeber, også af folk der døde af det.

Lars Fodgaard Møller siger, at i 2022 var der otte tilfælde om ugen af streptokokker B, som giver en mild sygdom. I 2023 har der været tale om 10 til 40 tilfælde om ugen.

Går i blodet

Børn bliver ofte syge af streptokokker, og langt de fleste tilfælde er der tale om mild sygdom. I sjældne tilfælde kan det give halsbetændelse, men den fører sjældent til alvorlig sygdom eller dødsfald.

Der er to grupper af streptokokker, Gruppe A og Gruppe B. Gruppe B giver et mildt sygdomsforløb.

Gruppe A-streptokokker kan i sjældne tilfælde gå i blodet. Det kan forårsage alvorlig sygdom blandt små børn, ældre og andre sårbare grupper. Ifølge TV2 er det blandt disse grupper, at sygdommen spreder sig i Danmark.

Bliv testet

En ubehandlet infektion af de invasive streptokokker vil med stor sandsynlighed føre til dødsfald. Landslægen siger, at hvis man går med en halsbetændelse, så er det vigtigt, at man tager til lægen og bliver testet.

Lægen kan hurtigt finde ud af infektionstype, og penicillin virker på de invasive streptokokker.

Lars Fodgaard Møller tilføjer, at man ikke kender årsagen for den store stigning af streptokokker.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer