To nordatlantiske partier vil ikke binde sig til en blok

Det færøske parti Tjóðveldi og det grønlandske parti IA vil ikke pege på en statsminister inden valget. De vil pege på den, som gavner Færøerne og Grønland mest.

Det er ikke utænkeligt, at færøske og grønlandske folketingsmedlemmer kan blive udslagsgivende for, hvem bliver Danmarks næste statsminister.

Adskillige meningsmålinger viser tæt løb mellem rød og blå blok, og for at få et flertal i folketinget på 90 mandater, kan afgørelsen i ligge i hænderne på de nordatlantiske stemmer eller hos Moderaterne.

Det færøske socialdemokratiske parti, Javnaðarflokkurin, vil pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister.

Javnaðarflokkurin ligger ifølge meningsmålingerne til at få det ene mandat på Færøerne, mens Sambandsflokkurin, Venstre søsterparti, står til det det andet. Her har Jakob Ellemann-Jensen (V) færøsk opbakning.

Det konservative Fólkaflokkurin, som ligger tæt efter Sambandspartiet, har meldt ud, at de støtter en blå regering.

Tjóðveldi, som heller ikke ligger langt fra det 2. mandat i meningsmålingerne, vil ikke binde sig på forhånd.

– Vi vil stille det som krav for ikke at vælte en regering, at den skal anerkende Færøerne som nation, som har fuld selvbestemmelsesret at tage beslutninger, siger formand Høgni Hoydal til Kringvarp Føroya.

Grønland først

Hvis danske socialdemokratiske politikere skal se efter IA efter valget, kan de pr. automatik ikke regne med opbakning fra Inuit Ataqatigiit (IA).

Aaja Chemnitz (IA) siger, at IA vil først og fremmest pege på en statsministerkandidat, som kan imødekomme de krav, som IA sætter. Dermed binder IA sig hverken til en blå eller rød blok.

– Vi vil stille nogle meget klare krav overfor en regering. Det vil vi gøre uanset, hvem der kommer til at sidde med et flertal, eller noget der ligner et flertal. Vi er ikke bange for at bruge vores mandat til at sikre Grønland det aller bedste, siger Aaja Chemnitz.

Det grønlandske folketingsmedlem vil gerne være tungen på vægtskålen.

– Jeg har det rigtigt godt med, at vi står til at få øget indflydelse. Det er det politik handler om. Det handler om at varetage sine vælgers interesse. Jeg vil gerne varetage de grønlandske vælgeres interesse, siger Aaja Chemnitz.

På Grønland er det som regel IA og Simut der får hvert folketingsmedlem ved et folketingsvalg. Hos Siumut peger pilen på Mette Frederiksen.

– Regeringen og statsminster Mette Frederiksen giver håb, og det håb agter vi at efterleve. Også efter valget, sagde Aki-Mathilda Høegh-Dam (Siumut) i åbningsdebatten. 

Facebooktwitter

Facebook kommentarer