Aaja Chemnitz Larsen(IA) og Aleqa Hammond(Siumut) satte velfærd og Arktis på dagsordenen, da de fik ordet i forbindelse med behandlingen af statministerens åbningstale. IA´s folketingsmedlem opfordrede til tæt samarbejde med Danmark for at sikre bedre velfærd i Grønland.
Kaj Joensen
Grønland er en del af et rigsfællesskab, hvor man hjælper hjælper hinanden. Sådan indledte Aaja Chemnitz Larsen sin tale i forbindelse med åbningsdebatten. Hun henviste til Selvstyreloven, som i indledningen beskriver fællesskabet, som en præmis for Grønlands selvstyre.-Vi bør derfor have et fælles ønske om at styrke rigsfællesskabet og det grønlandske samfund generelt. Det betyder også, at det er lovligt at blande sig i debatten, siger Aaja Chemnitz Larsen.
Aaja Chemnitz Larsen siger, at hendes overordnede mål er at skabe mærkbare resultater i Grønland og for grønlændere i Danmark. Hun har derfor udarbejdet et arbejdsprogram og strategiske indsatsområder med overskriften Vækst, Velfærd og en plads i Verdenssamfundet.
Det er fælles opgave sammen med Danmark, at løfte, styrke og vedligeholde de områder i Grønland, som stadig er et dansk ansvar.
-Vi behandler her i Tinget lovgivning, som berører mennesker og påvirker livet i Grønland. Det arbejde er vi nødt til at styrke og opprioritere. Derfor glæder jeg mig også over, at statsministeren har været lydhør, da vi talte sammen under møder før regeringsdannelsen. Meget af dette afspejles i regeringsgrundlagets del om Rigsfællesskabet, siger IA´s folketingsmedlem.
Skal sikre danske standarderSiumuts
folketingsmedlem, Aleqa Hammond, satte ligesom Aaja Chemnitz Larsen pris på, at den danske regering har sat sig for at sikre, at standarder på områder som ikke er overtaget er de samme i Grønland som i Danmark.
-Vi skal arbejde sammen for at opdatere de forskellige områder og blandt andet skal retsvæsnet i Grønland op på samme niveau, som i Danmark, siger Aleqa Hammond.
Selvstændighed ikke første prioritet-Inuit Ataqatigiits mål for Grønland er politisk selvstændighed på sigt. Det skal ske på et realistisk grundlag – om vi er politisk og økonomisk klar til selvstændighed i min levetid, det kan kun tiden vise, siger Aaja Chemnitz Larsen.
Der er andre udfordringer, som skal løses før man kommer til selvstændighedsspørgsmålet. Ifølge Aaja Chemnitz Larsen, så skal en række sociale og uddannelsesmæssige udfordringer løses.
-Hvis vi ikke får disse problemer løst, ender vi med, at stå som observatører til en udvikling i vores eget land. Uddannelse er således en af de allervigtigste trædesten i retning af en sund udvikling og stærkt fundament for Grønlands fremtid. Nøglen til fremgang i Grønland ligger nemlig i vores lands vigtigste råstof, vores børn og unge.
Aleqa Hammond mindede statsministeren om, at selv om et selvstændigt Grønland ikke bliver en realitet indenfor kort tid, so er det Siumuts langsigtede mål, at Grønland bliver selvstændigt eller forbedrninger bliver gjort i rigsfællesskabet.
-En mulighed er at danne konstruktionen Free Association, siger Aleqa Hammond.
Lars Løkke Rasmussen, statminister, mindede de nordatlantiske medlemmer om, at rigsfællesskabet ligger ham meget på sinde, men han respekter ønsket om større selvstændighed. Men hvis Grønland og Færøerne vil lave egen forfatning, så skal den være indenfor grundlovens rammer.
Facebook kommentarer